Istoric
Istoricul localității

Localitatea a fost atestată documentar la sfârșitul secolului al XVI-lea și în anul 1681 ajunge în proprietatea logofatului Brâncoveanu ucis la Istambul împreuna cu toți fiii săi.
Mogosoaia, aflandu-se pe malul stang al raului Colentina, pe drumul istoric al Targovistei taiat din codrii falnici ai Vlasiei a fost intotdeauna un taram de istorie si de legenda. Conform legendelor , numele comunei a fost purtat de o doamna a lui Vlad Tepes adusa din captivitatea maghiara pe aceste plaiuri si devenita din Mogos la tinerete , Mogosoaia la batranete ; sau alta varianta a legendei spune ca batrana Mogosoaia a fost sotia unui pastor de felul lui Bucur care isi pastorea turmele pe aceste meleaguri.
Localitatea a fost atestata documentar la sfarsitul secolului al XVI-lea si in anul 1681 ajunge in proprietatea logofatului Brancoveanu ucis la Istambul impreuna cu toti fiii sai.
In anul 1688 domnitorul Constantin Brancoveanu a ctitorit o Biserica cu hramul Sfantului Gheorghe si mai tarziu in anul 1702 a fost construit Palatul din localitatea Mogosoaia pentru fiul sau Stefan. Imbinand elemente decorative muntenesti cu cele bizantine si de renastere italiana , Palatul brancovenesc este considerat o capodopera a arhitecturii romanesti , creand un stil aparte numit stilul brancovenesc.
Palatul brancovenesc a apartinut pana la jumatatea sec. XIX Brancovenilor , dupa care a revenit prin mostenire casei Bibescu, familie domnitoare in Tara Romaneasca in timpul Revolutiei de la 1848.
Istoricul școlii

Scoala de la Mogosoaia a fost construita in centrul comunei in anul 1889 prin sprijinul acordat de principesa Marie- Nicole Bibescu, care a donat , de altfel si terenul necesar constructiei scolii.
Apropierea palatului princiar brancovenesc asezat pe malul lacului si cu privirea atintita catre codrii Vlasiei , prezenta aici a unor personaje reale si legendare ale istoriei si ale culturii romanesti nu puteau sa nu influenteze si sa nu alimenteze existenta unui focar de cultura la Mogosoaia
Scoala de la Mogosoaia a fost construita in centrul comunei in anul 1889 prin sprijinul acordat de principesa Marie- Nicole Bibescu, care a donat , de altfel si terenul necesar constructiei scolii.
Inceputul a fost modest : doua clase si o locuita pentru director , dar, la sfarsitul sec. XIX putine localitati se puteau lauda cu un asemenea lacas, desi,la putere se aflau junimistii conservatori in frunte cu Lascar Catargiu , iar invatamantul obligatoriu de 4 clase primare fusese legiferat de pe vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
Scoala veche a functionat pana in anul 1934 , cu doar 2 sali de clasa plus locuinta directorului , alcatuita dintr-o camera si o bucatarie, ulterior transformata in sali de clasa.
In anul 1973 a fost construit localul nou al scolii , in curtea interioara pentru a putea primi un numar in crestere de elevi . Astfel ca actualmente scoala din Mogosoaia dispune de doua corpuri de cladiri si o sala de sport.
Scoala ofera copiilor din localitate sansa accesului la cultura si civilizatie , inscriindu-se in curba ascendenta a modernitatii si a integrarii europene.
Directorii școlii
Ii mentionam pe urmatorii directori ai scolii din perioada mai veche, conform monografiei comunei Mogosoaia, frumos intocmita de fostul director al scolii intre anii 1982 -1988 , dl profesor Nicolae Racoceanu
- in anul 1925 era director Elena Cristescu ;
- intre 1930-1934 Ion I . Dumitrescu ;
- intre 1934 si 1944 Georgescu Marin ;
- pana in 1952 este Marian Ionescu ,
- urmat de Bideac Nicolae in 1953
- si Ionescu Filimon pana in 1957;
- urmeaza Pepsila Angela si Mrinescu Laurian pana in 1967;
- Constantinescu Viorica este director pana in 1972,
- iar Stefan Voievozeanu pana in 1975 ;
- Berbec Genoveva este direcroare in 1976 .
- Ultimii directori din 1980 incoace sunt cunoscuti si au fost urmatorii :
- pana in 1980 este director Nedelcu Georgeta ,
- urmata de Sarbu Nicoleta pana in 1982 ;
- perioada de timp intre 1982 si 1988 ii apartine d-lui profesor Nicolae Racoceanu ;
- in 1988 este director Nedelcu Georgeta ,
- iar din 1990 pana in 1998 este d-na Ganju Brezeanu Elena ,
- urmata de d-na Patrascu Alexandra din 1998 pana in anul de gratie 2007.
- In prezent d-na director a scolii este Gaisteanu Anisoara .